Marts
Lai top gaisma

Ārlavas svētki

iesūtīts: 2008.06.06 23:52
Svētdien, 8. jūnijā, Kandavas iecirkņa Ārlavas draudzei būs divkārši svētki – šajā dienā tiks svinēta gan draudzes 625 gadu jubileja, gan baznīcas ēkas 215-tā pastāvēšanas gadskārta. Īpaši aicinātas jubilejas svinībās ir kaimiņu draudzes un ikviens, kuram ir kāda saistība ar Ārlavu pagājušos laikos vai šodien. 

Svētdien, 8. jūnijā, Kandavas iecirkņa Ārlavas draudzei būs divkārši svētki – šajā dienā tiks svinēta gan draudzes 625 gadu jubileja, gan baznīcas ēkas 215-tā pastāvēšanas gadskārta. Īpaši aicinātas jubilejas svinībās ir kaimiņu draudzes un ikviens, kuram ir kāda saistība ar Ārlavu pagājušos laikos vai šodien. 

Nozīmīgajai svētku dienai paredzētas divas daļas – jubilejas svētku dievkalpojums, kas sāksies pulksten 9.30, un tam sekojošā saviesīgi tematiskā daļa.

 

Svinīgo dievkalpojumu LELB Kandavas iecirkņa prāvests un Ārlavas draudzes mācītājs Mārcis Zeiferts vadīs kopā ar LELB Liepājas diecēzes bīskapu Pāvilu Brūveru. Bīskapam šī būs pirmā draudzes apmeklējuma reize pēc ievešanas amatā un kalpošanas uzsākšanas Liepājas diecēzē. Dievkalpojumā piedalīsies baroka mūzikas kvartets (vadītāja Kristīne Stumbre). Pie ērģelēm – Kristīne Adamaite.

Pulksten 12.00 sekos tematiski saviesīga draudzes pēcpusdiena, ko draudze organizē kopīgi ar Ārlavas fondu. Paredzētas gan svētku uzrunas un viesu apsveikumi, gan Daiņa Kārkluvalka (Talsi) foto izstādes ar seno laiku uzņēmumiem no Ārlavas pagasta un draudzes dzīves atklāšana, gan Ārlavas fonda organizētā konkursa par ciltskoku izpēti izvērtējums un atzinības rakstu pasniegšana. Ielūgta arī vēsturniece Valda Vilīte (Olaine), kas ar priekšlasījumu par ciltskoku izpēti ārlavniekus rosinās arī turpmāk pētīt savas ģimenes ciltskokus un apzināties dzimtas saknes. Noslēgumā visi tiks aicināti uz kopīgu sadraudzību, ko organizē Ārlavas draudze.

Ārlavas draudzes jubilejas iemesli ir vairāki. Vēstures avotos minētā senākā liecība par draudzi ir saglabājusies no 1383. gada, tātad šogad draudzei aprit 625 gadi kopš tās dibināšanas. Savukārt pašreizējai dievnama ēkai šogad ir 215 gadu jubileja. Ir zināms, ka iepriekšējie Ārlavas dievnami celti no koka, tomēr laika gaitā tie gājuši zudībā un tā vietā ar apkārtnes muižu atbalstu vairāku desmitu gadu garumā celts pašreizējais mūra dievnams. Luterāņu mācītāji vārdi Ārlavas vācu un latviešu draudzei zināmi kopš 1582. gada.

Mācītājs Mārcis Zeiferts

« atpakaļ

Mazais svētbrīdis

Jo Dievs tā pasauli mīlēja, ka deva Savu Vienpiedzimušo Dēlu, lai ikviens,
kas Viņam tic, nepazustu, bet tam būtu mūžīgā dzīvība.
Jņ 3:16

Pasha – Lielā piektdiena

Hoz 6:1–6; 2Moz 12:1–13; Jņ 18:1–19:42
Ps 22; Jes 52:13–53:12; Ebr 10:16–25 vai Ebr 4:14–16, 5:7–9; Jņ 18:1–19:42

Krāsa: melna vai purpursarkana

Un to vietu, kur Dievs ar viņu bija runājis, Jēkabs nosauca vārdā Bētele – Dieva nams.
1Moz 35:15

Bet centurions un tie, kas kopā ar viņu sargāja Jēzu, redzēdami zemestrīci un visu, kas notiek, ļoti sabijās
un teica: "Patiesi šis bija Dieva Dēls!"
Mt 27:54

Rdz 3:1–9, 19–33
1Pēt 1:10–20
Jn 13:36–38

Pierakstīties jaunumiem

Lūdzu pierakstieties jaunumiem, ja vēlaties e-pastā regulāri saņemt draudzes aktualitātes

INFORMĀCIJAS LAPIŅA

Ārlavas ev.lut. draudze © 2020. Visas tiesības paturētas. Dizains: Provincentrs; Programmatūra: GlobalPRO »